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New Challenges for Innovation Support Services to Improve Cocoa Quality and Sustainability in Cameroon

Nouveaux défis pour les services support à l’innovation en vue d’améliorer la qualité et la durabilité du cacao au Cameroun


Syndhia Mathé
Montpellier SupAgro
France

Guillaume Hensel Fongang Fouepe
University of Dschang
Cameroon

Martial Sonfack
University of Dschang
Cameroon

Ludovic Temple
CIRAD
France

Jean Abega Ndjana
University of Dschang
Cameroon

Michael Brice Talla Sadeu
University of Dschang
Cameroon



Published on 11 January 2023   DOI : 10.21494/ISTE.OP.2023.0917

Abstract

Résumé

Keywords

Mots-clés

With an output of 250,000T, Cameroun is the fifth cocoa producer in the African continent. The provision of support services for cocoa sectors experienced a transformation at the beginning of the 90’s. In fact, with liberalization, the cocoa sector suffered from the effects of the disengagement of the State when it came to production and post-harvest support, and in the regulation of the cocoa market and prices. A decline in cocoa quality and production volumes has resulted from this situation. In this paper, we focus on the emergence of innovation support services dedicated to supporting the improvement of cocoa quality and sustainability. We conclude by identifying the main challenges and opportunities for the development of these new services, with a holistic and systemic approach that includes social, technical and organizational dimensions.

Le Cameroun est le cinquième producteur de cacao du continent Africain avec 250.000T. L’offre de services d’appui aux filières cacaoyères a connu des transformations au début des années 90. En effet, avec la libéralisation, la filière cacao a subi les effets du désengagement de l’Etat dans l’appui à la production et aux activités post-récolte, ainsi que la régulation du marché et des prix du cacao. Une baisse de la qualité du cacao et des volumes de production a résulté de cette situation. Dans cet article, nous nous concentrons sur l’émergence de services support à l’innovation dédiés à l’amélioration de la qualité et de la durabilité du cacao. Nous concluons en identifiant les principaux défis et opportunités pour le développement de ces nouveaux services avec une approche holistique et systémique qui inclut les dimensions sociales, techniques et organisationnelles.

Agricultural innovation system quality Sustainability Cocoa Cameroon

Système d’innovation agricole qualité durabilité Cacao Cameroun