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Benjamin Christian RAMILAVONJY RAMIANDRISOA
Université de Mahajanga (UMG)
Madagascar
Herimampihonona Patrick RAZAKAMANITRA
Université de Mahajanga (UMG)
Madagascar
Rivoharinala RASOANARIVO
Université de Mahajanga (UMG)
Madagascar
Hery Lisy Tiana RANARIJAONA
Université de Mahajanga (UMG)
Madagascar
Published on 26 April 2024 DOI : 10.21494/ISTE.OP.2024.1152
The conception of the biologic culture of the spirulina of the species Arthrospira platensis is based truly on the survey and the use of inputs. The objective of this survey is to raise the topic utopian on the biologic spirulina, while using a contribution of inputs organic majority on the one hand an ethical agriculture responsible for the rigorous environmental norms and on the other hand a systemic and ethical approach in algo-ecological positive. For the methodology of the experimentation, two basins of 4m3 of every have been used of which one for the conventional culture while using the chemical inputs and the other for the biologic spirulina culture while using the manure of plant castor oil plant and the brewing of the banana skin. According to the results, 688 g and 348 g have been harvested respectively for the conventional culture and the biologic culture of the spirulina at the time of a first harvest. At the time of a microscopic observation, the conventional culture has a fast growth that presents a tight structure spirulina. While the one of biologic is slow with a baffled structure. The physico-chemical parameters different not meaningfully. While comparing the two surroundings, the conventional culture is richer in inputs that the biologic culture while observing the lack of carbon, a nourishing source for the development of the spirulina. In short, the biologic spirulina culture is a better complete food source of antioxidants, rich in plant origin protein. He/it provides a medical profit including the prevention and the treatment of the illnesses. She/it also participates in the sequestration of the atmospheric carbon and a source of motto.
La conception de la culture biologique de la spiruline de l’espèce Arthrospira platensis se base sur l’étude et l’emploi d’intrants véritablement. L’objectif de cette étude est de relever le sujet utopiste sur la spiruline biologique, en utilisant d’une part l’apport d’intrants majoritairement organiques, une agriculture éthique responsable des normes environnementales rigoureuses et d’autre part une approche systémique et éthique en algo-écologique positive. Pour la méthodologie de l’expérimentation, deux bassins de 4m3 de chaque ont été utilisés dont l’un pour la culture conventionnelle en utilisant les intrants chimiques et l’autre pour la culture de spiruline biologique en utilisant le purin de ricin de plante et l’infusion de la peau de bananes. D’après les résultats, 688 g et 348 g ont été récoltés respectivement pour la culture conventionnelle et la culture biologique de la spiruline lors d’une première récolte. Lors d’une observation microscopique, la culture conventionnelle a une croissance rapide qui présente une spiruline de structure serrée. Tandis que celle de biologique est lente avec une structure décalée. Les paramètres physico-chimiques ne différent pas significativement. En comparant les deux milieux, la culture conventionnelle est plus riche en intrants que la culture biologique en observant le manque de carbone, une source nutritive pour le développement de la spiruline. Bref, la culture de spiruline biologique est une meilleure source alimentaire complète d’antioxydants, riche en protéine d’origine végétale. Il fournit un bénéfice médical incluant la prévention et le traitement des maladies. Elle participe aussi à la séquestration du carbone atmosphérique et une source de devise.
Biologic culture food sequestration carbon motto Mahajanga Madagascar
Culture biologique aliment séquestration carbone devise Mahajanga Madagascar