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Total processing of soy Glycine max through valorization of the tofu whey in cosmetic products

Transformation totale du Soja Glycine max par valorisation du petit lait en cosmétique


Dinah Andrianjafy
Laboratoire HOMEOPHARMA
Madagascar

Helga Rim Farasoa
Université d’Antananarivo
Madagascar

Felamboahangy Rasoarahona
versité d’Antananarivo
Madagascar



Published on 2 August 2022   DOI : 10.21494/ISTE.OP.2022.0862

Abstract

Résumé

Keywords

Mots-clés

Natural cosmetics offer an opportunity for developing countries to undergo an economic transformation, because of the high market trends for these products. However, the over-exploitation of endangered plant species presents a potential danger to the ecology, and in the long term will have a negative long-term impact for the ecology and economy for these countries. The valorization of cultivable plants is therefore a solution of choice. Soy is known for its nutraceutical qualities, and this food is widely used in Madagascar to fight against malnutrition. Soy cheese is a popular source of protein that is beginning to be well accepted by the Madagascan population as part of an improvement in nutritional quality. Its popularization is however limited by its need for a cold chain for its market distribution and due to its short shelf life. Aromatic herbs have antimicrobial properties and some are also endowed with antioxidant properties. These are two useful criteria for the preservation of food products. The addition of aromatic herbs in the composition of soy cheese and a light heat treatment has resulted in a longer shelf life and improved its taste. Tofu whey contains more nutrients, not only for food, but also for the skin. Cosmetic care products have been manufactured using tofu whey as the main active ingredient. This total processing of soy avoids wasting the by-products and brings a value-added activity to its processing.

La cosmétique naturelle est de tendance actuellement, et ce secteur offre une opportunité de transformation économique des pays en développement. Cependant, la surexploitation des espèces végétales en menace de disparition présente un danger potentiel pour l’écologie, et à long terme, aura toujours des retombées négatives pour ces pays. La valorisation des plantes cultivables est donc une solution de choix. Le soja est connu pour ses qualités neutraceutiques, et cet aliment est largement utilisé à Madagascar pour lutter contre la malnutrition. Le fromage de soja est une source de protéine très prisée qui commence à être bien accepté par la population Malagasy dans leur habitude alimentaire dans le cadre d’une amélioration de la qualité nutritionnelle. Sa vulgarisation est limitée par la nécessité de l’utilisation d’une chaîne de froid et sa courte conservabilité. Les produits aromatiques possèdent des propriétés antimicrobiennes et certains sont également doués de propriétés antioxydantes, deux critères utiles pour la conservation des aliments. L’ajout d’aromates dans la composition du fromage de soja et un léger traitement thermique a permis une plus longue conservation et une amélioration de son goût. Le petit lait contient encore plusieurs substances nutritives, non seulement pour l’alimentation, mais aussi pour la peau. Des produits de soin cosmétiques ont été mis au point. Cette valorisation apporte une grande plus-value au sous-produit d’exploitation du fromage de soja.

Total processing Soy Cosmetics Tofu whey By-products valorization

Transformation totale Soja Cosmétique petit lait valorisation des sous-produits