exit

Humanities and Society   > Home   > Technology and Innovation   > Issue 2   > Article

Innovation processes in the agro‐ecological transitions in the developing countries

Processus d’innovation dans les transitions agro-écologiques des pays en développement


Ludovic Temple
CIRAD UMR Innovation
Montpellier



Published on 7 March 2017   DOI : 10.21494/ISTE.OP.2017.0108

Abstract

Résumé

Keywords

Mots-clés

This article discusses the interactions between changes in models of innovation, the greening of production and the social consequences of these. Six innovation processes are analyzed in the agriculture of Burkina Faso, Cameroon, Haiti, Madagascar and Senegal, respectively. These situations coincide in demonstrating that collaborative innovation models are particularly useful for development, as they adapt the process studied to local needs. These models involve more commitment from public policy innovation.

La problématique de ce numéro interroge les interactions entre les changements de modèles d’innovation, l’écologisation de la fonction de production et leurs conséquences sociales. Six processus d’innovation sont analysés respectivement dans les agricultures du Burkina Faso, Cameroun, Haïti, Madagascar Sénégal. Ces situations convergent en démontrant l’utilité pour le développement de modèles d’innovation collaboratifs qui adaptent les processus étudiés aux besoins locaux. Ces modèles impliquent plus d’engagement des politiques publiques d’innovation.

Model innovation Agriculture and food sector Agroecology Biotechnology country developing

Modèle innovation Secteur agricole et alimentaire Agro-écologie Biotechnologie Pays en développement